Mireia Benito, del primer dorsal al podio estatal

Mireia Benito © Massi

Mireia Benito (Llorenç del Penedès, 30 diciembre de 1996) ha sido una de las invitadas a las entrevistas de #ciclismecatACasa que la FCC está realizando a través de su canal de Instagram durante este paro de la actividad. La ciclista catalana es una de las integrantes del Massi-Tactic, el equipo UCI español y catalán que este 2020 afronta su segundo año en la categoría internacional. En dos años, Benito ha pasado de debutar en competición con la misma estructura del CC Baix Ter al Catema.cat conseguir el pasado 2019 una extrordinaria medalla de bronce en los Campeonatos de España absolutos: unos resultados que el ciclismo catalán femenino no conseguía desde del título de Anna Ramírez el año 2014.

-¿Cómo está viviendo este parón de la competición?

Durante dos meses estuve prácticamente parada por completo debido a una condropatía rotuliana, y ahora que me había de reincorporarse a la competición en la primera Copa Catalana de marzo ya se canceló por coronavirus. Se vive como se puede: con preocupación por las personas mayores de la familia, pero también aprovechándolo hacer horas de carrete y trabajar cosas que no trabajamos habitualmente durante la temporada porque estamos trabajando para bloques muy centrados en la competición.

-¿Podía esperar un resultado como la medalla estatal del año pasado?

-Fue sorpresa tanto para mí como para todos, ni mucho menos era nada que contemplara. Es un sueño llegar este nivel y conseguir un resultado tan importante. No nos lo esperábamos pero, bien mirado, es un fruto resultado de mucho trabajo. Todos los deportistas nos preparamos mucho tiempo, entrenando muy fuerte, y detrás de todos los resultados siempre lo ha un trabajo enorme y mucho esfuerzo. A veces no lo parece. Aquí queda reflejada todo el trabajo especialmente del equipo, hicimos un trabajo en equipo y siempre me gusta decir que no es un resultado individual si no del trabajo hecho todo el año.

-¿Cuáles cree que son las principales barreras para las féminas a la hora de entrar en la competición?

-Creo que cuesta entender a nivel de sociedad que se puede compaginar el deporte con los estudios u otras cosas, es la primera barrera. Después, a nivel femenino hay otros: encontrar equipos, encontrar ayudas … es muy complicado. En mi caso, yo había jugado a baloncesto toda la vida e iba saliendo la bicicleta los fines de semana para hacer fondos, que siempre dicen que va bien para complementar. Luego ya empecé a salir con un club del Penedès y me terminaron animando a probar la competición cuando conocí Sergi Güell y el Ángel González del CC Baix Ter.

-¿Qué le ha supuesto este salto a la categoría UCI y poder correr grandes carreras a nivel internacional?

-Ser un equipo UCI, a nivel de corredoras, staff … es un sacrificio y un esfuerzo enorme, empezando por buscar patrocinadores y corredoras dispuestas a hacerlo, es muy complejo. Sergi y el Ángel partieron de cero, con un equipo catalán como el Baix Ter y supuso mucho trabajo que pude ver desde el lateral. El nivel de esfuerzo que hay que dedicar, las dietas … ahora todo gira en torno al ciclismo en nuestras vidas. Corriente carreras internacionales puedes ver el alto nivel que hay, aparte correr junto a las mejores corredoras del mundo es una sensación increíble.

-En su caso, ha compaginado siempre tu trayectoria con los estudios.

-Es complicado porque en los dos mundos siempre exige mucho y se quiere rendir al máximo. Pero tampoco me gustaría normalizar esta situación. Se está idolatrando y ya está bien, se debe dar el valor que tiene, pero no es lo normal. Las corredoras no deberíamos estar haciendo malabares para poder estar a este nivel, cuadrar horarios. Deberíamos poder vivir de esto, pero siguen faltando ayudas en el mundo del ciclismo femenino. ¿Cómo lo hacemos? De entrada, los aficionados es muy fácil: cuando se hagan retransmisiones, mirarlo, apoyar y no normalizar situaciones como la nuestra, que es extraordinario: porque si nos quedamos aquí, ya no podremos ir más allá.

-A finales del año pasado hacía la reflexión de qué pasaría si un medallista en el Campeonato de España absoluto como lo es usted dijera que no sabe si continuará en el ciclismo…

-Es que, realmente, cuando era el momento de decir «¿qué hago este año?» me entró la duda. No sabía si lo podría hacer todo, si entrar en el mundo laboral y tratar de encajarlo. Es una duda que tenemos todas las que estamos en el mundo del ciclismo, que si fuera un hombre no me pasaría. Sí, el ciclismo femenino está creciendo pero, ¿en qué punto nos encontramos?

-¿Qué pasos adelante ha visto y cuáles quedan por hacer?

-Algunas de las mejoras que he visto últimamente son campañas como la de # ThoEstàsPerdent. Me llenó mucho en verla y pensé: por fin los medios dan este espacio donde solía estar escondido! También hay propuestas de carreras que tienen su versión femenina, como la curva con la Vuelta a Cataluña. Pero queda mucho por hacer. Por ejemplo, pedimos que se llegue a la idea de que no tenemos que ser parte de la Vuelta masculina, sino que queremos vueltas femeninas enteras, de más de un día. Son apuestas que agradecemos muchísimo y donde tenemos muchas ganas de correr. Tenemos un espacio para la competición femenina, pero el camino deben ser competiciones propias, con retransmisiones que darían espacio a más patrocinadores y alimentaría la rueda.

-¿Cómo afronta los próximos objetivos con esta incertidumbre de cuándo se reanudará la competición?

-Tenía y todavía tengo muchas ilusiones para este 2020, para centrar todos mis esfuerzos posibles en el ciclismo y ayudar todo lo posible a las compañeras de equipo. Considero que tenemos un equipo muy potente este año y puede ser un gran aprendizaje. Ahora nos podemos plantear las cosas más día a día, seguir entrenando a diario y no decaer. Yo sé que todo esto un día pasará, volveremos a competir y será el momento de ayudar a todas las compañeras. Y de cara al próximo año, seguir en esta línea, apoyar y dar el máximo. Disfrutar y hacer esto porque nos hace felices, como nos dice siempre nuestro director.

-¿Qué recomendaciones daría para el entrenamiento de estos días?

-Hacer core sin duda, es un buen momento para aprovechar y dedicar todas las partes que nos suelen quedar débiles y no lo trabajamos. Podemos hacer una buena base. También quiero dar un mensaje de calma: debemos tener en cuenta que los rodillos son lesivos, estás fijado, los movimientos de corrección no existen y es muy fácil caer en lesiones. Hay que vigilar y no obsesionarse.

¿Ha cambiado algo en la nutrición por la situación de confinamiento?

-Una de nuestras compañeras en el equipo, Ariadna Trias, es nutricionista y es muy buena, nos ayuda y nos da recomendaciones. Estos días de confinamiento debe tener cuidado, no estamos consumiendo lo mismo que cuando estábamos en la calle, pero tampoco es motivo para hacer cosas extrañas, obsesionarse ni dejar de comer. Quizás mejor no permitirse mucho lujos, pero como con todo, hay que ir con calma. Sentirnos cómodos y hacerlo lo más portable posible.

Méndez, Oyarbide y Benito © RFEC

CATALÀ

Mireia Benito (Llorenç del Penedès, 30 desembre de 1996) ha estat una de les convidades a les entrevistes de #ciclismecatACasa que la FCC està realitzant a través del seu canal d’Instagram durant aquesta aturada de l’activitat. La ciclista catalana és una de les integrants del Massi-Tactic, l’equip UCI català que aquest 2020 afronta el seu segon any en la categoria internacional. En dos anys, Benito ha passat de debutar en competició amb la mateixa estructura del CC Baix Ter al Catema.cat a aconseguir el passat 2019 una extrordinària medalla de bronze als Campionats d’Espanya absoluts: uns resultats que el ciclisme català femení no aconseguia des del títol d’Anna Ramírez l’any 2014.

  • Com estàs vivint aquesta aturada de la competició?

Durant dos mesos vaig estar pràcticament parada per complet a causa d’una condropatia rotuliana, i ara que m’havia de reincorporar a la competició a la primera Copa Catalana del març ja es va cancel·lar pel coronavirus. Es viu com es pot: amb preocupació per la gent gran de la família, però també aprofitant-ho fer hores de rodet i treballar coses que no treballem habitualment durant la temporada perquè estem treballant per blocs molt centrats en la competició.

  • Podies esperar un resultat com la medalla estatal de l’any passat?

Va ser tant sorpresa meva com per tothom, ni de bon tros era res que contemplés. És un somni arribar aquest nivell i aconseguir un resultat tan important. No ens ho esperàvem però, ben mirat, és un fruit resultat de molt de treball. Tots els esportistes ens preparem molt de temps, entrenant molt fort, i darrere de tots els resultats sempre ho ha un treball enorme i molt d’esforç. A vegades no ho sembla.  Aquí queda reflectida tota la feina especialment de l’equip, vam fer un treball en equip i sempre m’agrada dir que no és un resultat individual si no de la feina feta tot l’any.

  • Quines creus que són les principals barreres per les fèmines a l’hora d’entrar a la competició?

Crec que costa entendre a nivell de societat que es pot compaginar l’esport amb els estudis o altres coses, és la primera barrera. Després, a nivell femení n’hi ha d’altres: trobar equips, trobar ajudes… és molt complicat. En el meu cas, jo havia jugat a bàsquet tota la vida i anava sortint la bicicleta els caps de setmana per fer fons, que sempre diuen que va bé per complementar. Després ja vaig començar a sortir amb un club del Penedès i em van acabar animant a provar la competició quan vaig conèixer el Sergi Güell i l’Àngel González del CC Baix Ter.

  • Què us ha suposat aquest salt a la categoria UCI i poder córrer grans curses a nivell internacional?

Ser un equip UCI, a nivell de corredores, staff… és un sacrifici i un esforç enorme, començant per buscar patrocinadors i corredores disposades a fer-ho, és molt complex. El Sergi i l’Àngel van partir de zero, amb un equip català com el Baix Ter i va suposar molta feina que vaig poder veure des del lateral. El nivell d’esforç que cal dedicar, les dietes… ara tot gira entorn del ciclisme a les nostres vides. Corrent curses internacionals pots veure l’alt nivell que hi ha, a banda córrer al costat de les millors corredores del món és una sensació increïble.

  • En el teu cas, has compaginat sempre la teva trajectòria amb els estudis.

És complicat perquè en els dos móns sempre s’exigeix molt i es vol rendir al màxim. Però tampoc m’agradaria normalitzar aquesta situació. S’està idolatrant i ja està bé, s’ha de donar el valor que té, però no és el normal. Les corredores no hauríem d’estar fent malabars per poder estar a aquest nivell, quadrar horaris. Hauríem de poder viure d’això, però segueixen faltant ajudes en el món del ciclisme femení. Com ho fem? D’entrada, pels aficionats és molt fàcil: quan es facin retransmissions, mirar-ho, donar suport i no normalitzar situacions com la nostra, que és extraordinari: perquè si ens quedem aquí, ja no podrem anar més enllà.

  • A finals de l’any passat feies la reflexió de què passaria si un medallista al Campionat d’Espanya absolut com ho ets tu digués que no sap si continuarà en el ciclisme…

És que, realment, quan era el moment de dir «què faig aquest any?» em va entrar el dubte. No sabia si ho podria fer tot, si entrar en el món laboral i mirar d’encaixar-ho. És un dubte que tenim totes les que estem en el món del ciclisme, que si fos un home no em passaria. Sí, el ciclisme femení està creixent però, en quin punt ens trobem?

  • Quins passos endavant has vist i quins queden per fer?

Algunes de les millores que he vist últimament són campanyes com la de #ThoEstàsPerdent. Em va omplir molt en veure-la i vaig pensar: per fi els mitjans donen aquest espai on solia estar amagat! També hi ha propostes de curses que tenen la seva versió femenina, com la ReVolta amb la Volta a Catalunya. Però queden moltes coses per fer. Per exemple, demanem que s’arribi a la idea que no hem de ser part de la Volta masculina, sinó que volem voltes femenines senceres, de més d’un dia. Són apostes que agraïm moltíssim i on tenim moltes ganes de córrer. Tenim un espai per la competició femenina, però el camí han de ser competicions pròpies, amb retransmissions que donarien espai a més patrocinadors i alimentaria la roda.

  • Com afrontes els pròxims objectius amb aquesta incertesa de quan es reprendrà la competició?

Tenia i encara tinc moltes il·lusions per aquest 2020, per centrar tots els meus esforços possibles en el ciclisme i ajudar tot el possible a les companyes d’equip. Considero que tenim un equip molt potent aquest any i pot ser un gran aprenentatge. Ara ens podem plantejar les coses més dia a dia, seguir entrenant a diari i no decaure. Jo sé que tot això un dia passarà, tornarem a competir i serà el moment d’ajudar a totes les companyes. I de cara a l’any vinent, seguir en aquesta línia, donar suport i donar el màxim. Gaudir i fer això perquè ens fa felices, com ens diu sempre el nostre director.

  • Quines recomanacions donaries per l’entrenament d’aquests dies?

Fer core sens dubte, és un bon moment per aprofitar i dedicar totes les parts que ens solen quedar dèbils i no ho treballem. Podem fer una bona base. També vull donar un missatge de calma: hem de tenir en compte que els rodets són lesius, estàs fixat, els moviments de correcció no existeixen i és molt fàcil caure en lesions. Cal vigilar i no obsessionar-se.

  • Ha canviat alguna cosa en la nutrició per la situació de confinament?

Una de les nostres companyes a l’equip, l’Ariadna Trias, és nutricionista i és molt bona, ens ajuda i ens dóna recomanacions. Aquests dies de confinament s’ha d’anar en compte, no estem consumint el mateix que quan estàvem al carrer, però tampoc és motiu per fer coses estranyes, obsessionar-se ni deixar de menjar. Potser millor no permetre’s gaire luxes, però com amb tot, s’ha d’anar amb calma. Sentir-nos còmodes i fer-ho el més portable possible.

© FCC

Comentar

Su dirección de correo electrónico no será publicada.Los campos necesarios están marcados *

*